nabídněte své služby zadejte poptávku
MENU

Zdravý životní styl

Zdravý životní styl
22. 4. 2021
V posledních letech lidé stále více bojují s nadváhou i obezitou. Smutné je, že tento nešvar se ve zvýšené míře objevuje mnohem častěji i u dětí a mládeže. Důvodů je více.

Jedním z nich je minimum pohybu, a to zpravidla kvůli sezení u počítačů v kombinaci s nezdravou a nepravidelnou stravou. Obojí platí jak pro děti, tak pro rodiče. Je totiž celkem běžné, že v rodinách, kde rodiče neplavou, nejezdí na kole, nevyráží do přírody na turistiku nebo neholdují jiným tělesným aktivitám, mají obě generace o pár kilo navíc, než je nutné a zdravé. Nadváha a obezita je odrazovým můstkem vedoucím k mnoha chronickým onemocněním. Ta vznikají nenápadně, a když se člověk konečně rozhodne pro zdravý život, mohlo by být pozdě.

Pojďme se podívat, jak ke zdravému stravování, pohybu a celkové změně životního stylu co nejsnadněji přejít a jak ho pak také trvale udržet. Často se totiž stává, že zejména ženy drží různé diety a ke zdravému stylu se mírně přiblíží, ovšem se ztrátou kilogramů zmizí i předsevzetí, ženy se vrací k původnímu režimu a projeví se tzv. jo-jo efekt. To, co zhubly, mají během několika dní zpátky a ještě něco navíc.

Kdo si sám na změny netroufá, měl by se poradit s nutriční terapeutkou, aby se, mj. vyhnul i nejčastějším chybám, kterých se osoby, toužící po změně, dopouštějí. Největším nešvarem jsou samozřejmě tuky, cukry, bílá mouka. Základem hubnutí a změny jídelníčku je omezení těchto surovin na minimum – jednou za čas určitě neuškodí, ale nesmíte se k nim vracet každý den.

Zdravý životní styl má určitá pravidla. Je vhodné začít detoxikační kúrou. Existují různé doplňky stravy, které Vám pomohou dobře pročistit organismus. Teď zjara můžete využít i první bylinky (kopřiva, jetel, pampeliškový list, řebříček) a čisticí a zdraví prospěšný zelený nápoj si připravit sami doma. Vyjmenované čerstvé bylinky rozmixujte, zalijte studenou vodou, nechte několik hodin vylouhovat a vypijte. Denně jednu skleničku, po dobu tří týdnů. Bylinky z března až května jsou k čisticí kúře nejvhodnější.

Druhý vhodný jarní nápoj pro posílení organismu je tento: půl balíčku čerstvého droždí smíchejte se lžičkou sušeného mléka (může být i sójové), lžící medu, doplňte do 100 ml vodou a hned vypijte. Kúra se opět provádí tři týdny.

Dále se zaměříme na potraviny, které je zapotřebí úplně vynechat z jídelníčku:

  • sladké nápoje (džusy, coca cola, slazený čaj a káva, slazené minerálky a limonády)
  • alkohol – pivo, víno i destiláty obsahují cukr
  • moučníky a všechny další sladkosti, knedlíky
  • tučná masa, uzeniny

Naučte se ráno snídat, aby se co nejdříve nastartoval metabolismus. Jinak nebudete mít dostatek energie a budete se dojídat sladkostmi nebo zaběhnete do prvního fastfoodu. Zde je možná vhodné upozornit, že ani „zdravé“ potraviny není možné jíst v neomezeném množství. Příliš mnoho ořechů a ovoce může vaši tělesnou hmotnost opět zvyšovat.

Pro začátek je dobré přestat jíst přílohy – těstoviny, knedlíky i rýže přinášejí tělu příliš mnoho živin. Takže pokud se dokážete spokojit k obědu a večeři jen s masem a zeleninou, máte napůl vyhráno. Zelenina a malé množství ovoce vám částečně nahradí chuť na sladké a hlavně vám dodá spoustu vitamínů, minerálů a stopových prvků, včetně nezbytné vlákniny.

To ovšem byla jen jedna část hubnoucí kúry a přechodu ke zdravému životnímu stylu. Je nezbytné mít dostatek pohybu, ať je to rychlá chůze, běh, plavání, cyklistika, míčové hry, turistika. Bez pohybu to zkrátka nepůjde. Většina osob, které mají nadváhu, mají vyšší energetický příjem než jeho výdej. To se pak projeví tukovými polštáři po celém těle.

Pro začátek můžete začít zvolna, a to jak se změnou stravy, tak i s pohybem. Jakmile si za nějakou dobu tělo přivykne, zase uberte nevhodné jídlo a přidejte pohyb. Uvidíte, že se Vám to vyplatí. Odměnou Vám totiž bude pěkná postava a celkově dobrá kondice.

Autor: PROFEETO

Mohlo by se Vám líbit

Jarní detoxikace organismu

Jarní detoxikace organismu

Jaro je tady…Rašící pupeny a první rozkvetlé rostlinky, včetně jarního sluníčka, nám přinášejí dobrou náladu. Vzduch začíná vonět jinak, všude je slyšet zpě ...