nabídněte své služby zadejte poptávku
MENU

Jarní detoxikace organismu

Jarní detoxikace organismu
14. 5. 2022
Jaro je tady…Rašící pupeny a první rozkvetlé rostlinky, včetně jarního sluníčka, nám přinášejí dobrou náladu. Vzduch začíná vonět jinak, všude je slyšet zpěv ptactva, objevují se první včelky. Po dlouhé zimě jsme se zase zhluboka nadechli. Tato duševní očista je však jen jednou částí, kterou náš organismus potřebuje. Po zimě se tělo potřebuje očistit a nabrat novou sílu, neboť jsme v tomto období žili trošku jinak – méně jsme se pohybovali, nezdravě se stravovali. Vánoční doba s mnoha dobrotami a obvyklým přejídáním nám přinesla nějaké to kilo navíc a těžší jídla, která nás v chladných dnech pěkně zahřívala, nejsou příliš zdravá. Nyní však přichází čas, abychom organismu odlehčili, začali se víc hýbat a nastavili vhodnější stravovací režim. Necítíte to i vy sami, že začínáte mít chuť na čerstvou stravu a na něco šťavnatého a svěžího? Tělo volá po vitamínech…

Bylo by vhodné ubrat trochu masa a sladkostí a přidat ovoce a zeleninu. Prospěšné je také kysané zelí a kefír (ovšem nikoliv společně). A začněte zařazovat některé ze superpotravin /superfood/ jako je moringa, maca, granátové jablko, červená řepa, černá ředkev, rakytník řešetlákový, špenát, borůvky, quinoa, chia semínka, lněná, slunečnicová, konopná, dýňová i jiná semena, goji čili kustovnice čínská, acai, ale také zelené potraviny, jimiž je mladý ječmen, sladkovodní řasa chlorela a mořská řasa spirulina. Lze tak optimalizovat veškeré funkce organismu, posílit imunitní systém, zlepšit trávení, normalizovat kardiovaskulární systém, harmonizovat hormonální systém a podobně. Většina superpotravin je významným antioxidantem. Značnou část uvedených produktů můžete zakoupit v sušené formě a přidávat si je do jídla – do smoothie, jogurtů, salátů atd. Kdo však chce, může uvedené prospěšné superfood dodávat organismu formou potravinových doplňků, tedy v tabletách.

A protože jarním detoxem chceme docílit posílení psychiky, pročistit orgány a zlepšit imunitu, je vhodné do jarní stravy v hojné míře přidávat i klíčky a tzv. mikrogreens. Mikrogreens jsou mikro bylinky, které se sklízí a konzumují ve fázi prvních listů ve výši kolem 10 cm – mají vysokou koncentraci živin, vitamínů a antioxidantů. Považovány jsou za listovou zeleninu. Dopřát si je můžete poměrně často, neboť je velice snadné vypěstovat si je v domácích podmínkách v truhlíku. A nepotřebujete k tomu ani balkon, stačí využít okenní parapety.

Nejoblíbenější z mikrogreens je hrášek, brokolice, luštěniny, ředkev, slunečnice, hořčice, rukola, koriandr, chřest, zázvor aj. Jakmile zasetá semena vzklíčí, deseticentimetrová rostlinka vám v truhlíčku na okně doroste během týdne. Svému tělu tak můžete dopřát vitamíny – zejména C a K, zinek, draslík, hořčík a železo.

A protože dva roky žijeme v zajetí covidu, můžeme nyní - při pohybu milionů uprchlíků z válkou zmítané Ukrajiny po Evropě - očekávat jeho další nárůst či nárůst chřipek a podobných viróz, které tak jako tak vždy při přechodu zimy do jarního období přicházejí; proto je zapotřebí organismus chránit a posilovat jeho odolnost.

Někdo k tomu využívá rostlinu Echinacea purpurea, která je vhodná na lepší imunitu, jiný výtažky z listů rozmarýnu, neboť jejich silice mají protibakteriální a protiplísňové účinky, další třeba yzop lékařský, rakytník, lišejník islandský, hloh, ženšen a mnoho jiných.

Organismus je rovněž zapotřebí průběžně pročišťovat pomocí bylinných čajů nebo výluhů: játra (ostropestřec mariánský, pampeliška, slanobýl, jaterník, měsíček lékařský, vachta trojlistá, řebříček, čekanka obecná, zemědým; prospěšná je i červená řepa a petržel; kromě očisty pomáhají játra regenerovat); plíce (podběl, tymián, oregano, eukalyptus, šalvěj, jitrocel, plicník - pomáhají k odhlenění a přispívají i k regeneraci tohoto orgánu); zažívací trakt včetně tenkého a tlustého střeva (máta peprná, kmín, fenykl, meduňka, oregano, rozmarýn, jalovec, libeček, zeměžluč, puškvorec, hořec, smetanka lékařská, čekanka obecná); ledviny (zlatobýl, přeslička, bříza, kopřiva, chanca piedra neboli drtič kamenů, celer). Mnohé z bylin působí zároveň i jako přírodní antibiotikum. Po kvalitním jarním detoxu se obvykle zmírní celkové oslabení a předjarní únava.

Pro dospělé a dorostence:

  • K pročištění organismu - čisté listy pampelišky, jetele, řebříčku a kopřivy, a to vše ve stejném poměru, rozmixovat s troškou vody, nechat pár hodin vylouhovat a popíjet 2 x denně v březnu a dubnu. Vždy si vyrobte cca 1,5 dcl čerstvého nápoje.
  • K posílení organismu - jedna lžíce medu, ½ balení čerstvého droždí, trochu vody, lžička sušeného mléka – rozmíchat a pít 1x denně alespoň 3 týdny (vznikne cca 1 dcl nápoje).

Adaptogenní byliny

Patří sem především eleuterokok, rozchodnice růžová, maralový kořen, ženšen, rakytník, bazalka posvátná, schizandra, kozinec blanitý. Významně posilují organismus a působí jako prevence před stresem. U některých se používají listy, u dalších plody nebo kořeny, a to převážně v sušeném stavu. Někdy příště si o jednotlivých bylinkách povíme více.

Detoxikací organismu rozumíme celkovou, tzn. vnitřní i vnější, psychickou i fyzickou očistu těla. Zvýší se tak jeho odolnost vůči všem zevním vlivům, mezi něž patří infekce, stres, špatné životní prostředí atd. Do jarního úklidu domácnosti či zahrádky se pouštíte vždy s velkou vervou, tak nezapomínejte ani na sebe!

Jak už jsme zmínili, kromě bylin pomáhá čistit organismus i vhodná strava. Nejde však o hladovění či nějaké diety, nýbrž o pečlivý výběr potravin a změnu jídelníčku, spojenou s dostatečným pohybem a duševní pohodou. Navíc byste měli zařadit jednou v týdnu odlehčovací den, tzn. že zařadíte do jídelníčku pouze zeleninu a ovoce, a to pochopitelně v čerstvém stavu, popřípadě vodu. Anebo místo toho jen ovocné a zeleninové šťávy v dostatečném množství – to znamená tolik, abyste neměli hlad (popíjí se po troškách po celý den). Organismus se tak zásobí dávkou fytoživin, vitamínů, minerálů a bioaktivních enzymů. Ony totiž šťávy z čerstvého ovoce a zeleniny k očistě organismu neodmyslitelně patří. Důležité je, abyste si je připravovali vždy, tedy ke každé jednotlivé konzumaci, čerstvé a nikoliv do zásoby. Tímto způsobem se nejen vyčistí zažívací systém, včetně střev, ale rovněž se podpoří cirkulace lymfy a odlehčí se i vnitřním orgánům.

Základem detoxikace je dostatečný pitný režim. Pijte čistou vodu, případně bylinkové čaje (kopřiva, pampeliška, sedmikráska, jetel, žebříček – používejte zkrátka ty bylinky, které se jako první objevují v trávníku). Doporučuje se popíjet průběžně celý den v menších dávkách. Není na škodu, přidáte-li do bylinného čaje malou lžičku medu.

Jarní detoxikací nechceme zlepšit jen činnost vnitřních orgánů, ale také zkrásnět na povrchu – tím se rozumí zlepšení pokožky a hlavně rozjasnění pleti. A k tomu změna stravovacího a pitného režimu nemalou měrou přispívá.

SHRNUTÍ

Seznam potravin a nápojů, kterým byste se měli alespoň dočasně vyhnout:

Maso a uzeniny, smažená jídla, bílé pečivo a mouka, sladkosti (tuk a cukr), mléčné výrobky, polotovary, čokoláda, alkohol, káva, černý čaj.

A co si dopřát?

  • Čerstvé a chemicky neošetřené ovoce a zeleninu; ovocné a zeleninové šťávy; kysané zelí.
  • Bylinky a koření: kurkuma, zázvor, koriandr, pampeliška, kopřiva, jitrocel, zelená petržel, šalvěj, bazalka, fenykl, rozmarýn, tymián, máta, měsíček lékařský, pampeliška, sedmikráska, potočnice, vojtěška, zeměžluč, kopřiva.
  • Všechny druhy ořechů, klíčky, semínka, mikrogreens, řasy
  • Ovesné vločky a luštěniny, hnědá rýže, jáhly, pohanka
  • Kysané mléčné výrobky
  • Ryby
  • Voda, voda s citronem, zelený čaj, bylinné čaje

Účelem jarní očisty je zbavit tělo škodlivých látek, které by se v něm postupem času usadily a dříve či později začaly poškozovat vaše zdraví.

Autor: PROFEETO

Mohlo by se Vám líbit