nabídněte své služby zadejte poptávku
MENU

Vánoční čas

Vánoční čas
17. 12. 2021
Po celý rok se Vám snažíme přinášet články se závažnější tématikou, které by pro Vás mohly být přínosem v běžném životě a také zdrojem inspirace. Avšak nyní, v předvánočním čase, to pojďme udělat trošku jinak. Zkuste na chvíli zapomenout na celoroční starosti – co se odehrálo, to stejně většinou už nelze změnit. A tím, co člověk nemůže v žádném případě ovlivnit, by se měl přestat trápit… Snad jen se z toho poučit. Pokuste se tedy oprostit od každodenních povinností a nasát atmosféru adventu…

Prosinec by měl být měsícem příprav na oslavu vánočních svátků – měla by to tedy být doba zklidnění a rozjímání. A radostného očekávání. V posledních desetiletích se z nás však ve velké míře vytrácí tyto vnitřní prožitky, které by mohly rodinu více semknout, aby s klidem a mírem v duši mohla zasednout ke štědrovečernímu stolu.

Pro mnoho lidí na světě je Štědrý večer s Vánocemi nejvýznamnější událostí roku. A to nikoliv po materiální stránce! Tyto svátky připomínají narození Ježíše Krista, který se pro mnohé stal symbolem odpuštění a bezpodmínečné lásky. Ovšem u další části obyvatelstva duchovní stránka Vánoc zcela vymizela a předvánoční období se stalo časem shonu a stresu a samotné svátky probíhají pouze ve znamení konzumu. Je to škoda už kvůli dětem, které jsou v dnešní době poněkud ošizeny o vánoční atmosféru i tradice. Dnes už jen očekávají pod stromečkem hromadu dárků, které po rozbalení stejně odloží, protože jim v podstatě nepůsobí žádnou radost. Vždyť většinou už stejně všechno mají. Anebo jim nadělíte Xbox, z nějž se sice radují, ale který jim stejně vzápětí zakážete, neboť není zdravé u něj vysedávat!

Kam zmizely ty dychtivé a rozzářené dětské oči, které věří, že na ně „Ježíšek“ nezapomněl a jejich dárek je opředený tak trošku tajemnem?

Ustaňte alespoň v době adventní na chvíli ve svém chvatu, poslechněte si koledy při vůni pečeného cukroví a do činnosti zapojte i děti. Buďte i v předvánočním čase pospolu – vždyť není důležité, kolik druhů cukroví napečete, ale co přitom Vaše rodina prožívá… Pokuste se už v adventu chovat tak, abyste v sobě všichni vzájemně cítili lásku, oporu, pochopení a měli takové to jemné chvění kolem žaludku…Vždyť tím největším darem pro druhého je náš čas, který věnujeme těm, na nichž nám záleží. Dopřejte čas vlídnosti svým blízkým – neobohatíte jenom je, nýbrž také sami sebe.

Řekněte si upřímně – kdy se Vám naposledy podařilo posedět si v předvánočním čase se svými dětmi u zářivých svíček na adventním věnci a povyprávět jim o historii Vánoc, o tom, že jsou to křesťanské svátky, které připomínají narození Ježíše Krista a navazují na pohanské oslavy zimního slunovratu. Vyprávějte jim o zvycích, které se od nepaměti s vánočními svátky pojí – můžete k tomu využít poslední adventní čili zlatou neděli. A že o nich sami nic nevíte? Tak se prostě i Vy sami poučte a pokuste se kouzlo Vánoc přenést mezi své bližní trošku jinak než „jen“ kupou balíčků pod vánočním stromečkem. Volte dárky, z nichž se budou děti radovat co nejdéle a které je obohatí citově a přispějí k jejich správnému vnímání tohoto světa. Nemělo by jich být mnoho, avšak obdarovaní by se měli cítit výjimečně - když nadělíte dětem třeba hry, jestlipak je s nimi pak také hrajete? Neudělal-li to nikdo pro Vás, nebuďte stejní; buďte pro svou rodinu duševní i duchovní oporou. Alespoň v čase vánočním.

Tak tedy - zkuste „šťastné a veselé“ nejen říkat, ale naplnit i podstatu tohoto úsloví. A věřte, že záleží na každém z nás, zda dokážeme svým chováním vyvolat radostné pocity v druhých a přinést jim tak do života i kus štěstí…

Autor: PROFEETO

Mohlo by se Vám líbit

Jarní detoxikace organismu

Jarní detoxikace organismu

Jaro je tady…Rašící pupeny a první rozkvetlé rostlinky, včetně jarního sluníčka, nám přinášejí dobrou náladu. Vzduch začíná vonět jinak, všude je slyšet zpě ...