nabídněte své služby zadejte poptávku
MENU

Správné označování kosmetických přípravků

Správné označování kosmetických přípravků
6. 3. 2021
Výrobci, dovozci i distributoři všech kosmetických prostředků mají povinnost zajistit úplné označení kosmetického prostředku – to znamená uvést na výrobku veškeré komponenty daného přípravku. Je to důležité proto, že kosmetické přípravky používáme denně – ať je to mýdlo, zubní pasta, různé typy krémů, vlasová kosmetika nebo parfémy. Pokud není spotřebitel o složení spolehlivě informován, může se stát, že použije nevhodný prostředek, např. obsahující alergeny, které mu mohou i poškodit zdraví.

Na obalu kosmetických přípravků musí být uvedeny některé zásadní údaje, a to v čitelném, srozumitelném a nesmazatelném znění a v českém jazyce. Jsou to informace o výrobci, dodavateli či distributorovi, zemi původu a složení přípravku; dále je zapotřebí označit alergeny, uvést objem nebo hmotnost balení a minimální trvanlivost, což je doba, po kterou si výrobek zachovává svoje původní vlastnosti, funkci a je pro uživatele bezpečný (datum minimální trvanlivosti nemusí být uvedeno na těch kosmetických prostředcích, jejichž minimální trvanlivost přesahuje třicet měsíců). A také jsou nezbytné informace o účincích toho kterého prostředku a jeho správném používání, tedy návod k použití. Správně označeny musí být i neprodejné vzorky. Vyžaduje-li to povaha kosmetického produktu, mají být na obalu natištěny i speciální bezpečnostní informace, což je velice důležité například u kadeřnických přípravků. U dekorativních kosmetických přípravků, které se prodávají v různých barevných provedeních, musí být uvedena všechna barvicí činidla.

Sankce za nedodržení těchto pravidel bývají poměrně vysoké a zákon o ochraně veřejného zdraví stanoví, že, cituji: „oprávněný orgán ochrany veřejného zdraví může uložit fyzické osobě při její podnikatelské činnosti nebo právnické osobě pokutu až do výše 2 000 000,- Kč. Došlo-li však nesplněním nebo porušením výše uvedených povinností k poškození zdraví fyzických osob či vzniku nebo hrozbě epidemie, může orgán ochrany veřejného zdraví uložit fyzické osobě při její podnikatelské činnosti nebo právnické osobě pokutu až do výše 3 000 000,- Kč“.

Autor: PROFEETO

Mohlo by se Vám líbit

Jarní detoxikace organismu

Jarní detoxikace organismu

Jaro je tady…Rašící pupeny a první rozkvetlé rostlinky, včetně jarního sluníčka, nám přinášejí dobrou náladu. Vzduch začíná vonět jinak, všude je slyšet zpě ...