nabídněte své služby zadejte poptávku
MENU

Proč a jak začít podnikat a z čeho firmu financovat?

Proč a jak začít podnikat a z čeho firmu financovat?
15. 6. 2021
Důvodů, proč začít podnikat čili provozovat samostatnou výdělečnou činnost, může být hned několik. Jedním z nich je potřeba určité svobody – časové, rozhodovací, finanční.

Tuto potřebu mívají zejména mladí lidé. Někteří z nich se dokonce již při studiu stávají OSVČ a provozují vedlejší výdělečnou činnost. A je to pro ně výhodné – sociální a zdravotní pojištění hradí stát, na daně mají studenti slevy, tak proč se do podnikání nepustit hned po dovršení plnoletosti? Jen je zapotřebí něco umět anebo něčemu rozumět!

U starších osob to může být podobné, anebo naopak úplně jiné. V určitém věku – zhruba kolem padesáti let – často dostávají zaměstnanci výpověď z práce, a tak když nemohou najít nové adekvátní zaměstnání, nezbývá jim nic jiného než podnikání zkusit. A mnohdy se to vyvede – někdy totiž člověk ani netuší, co všechno se v něm skrývá a čeho všeho je schopen. Pracuje-li totiž 30 let na jednom místě, začne svou práci vykonávat automaticky a o ničem jiném již prakticky nepřemýšlí. Až když ho k tomu okolnosti a existenční důvody donutí.

V posledních letech zájem o podnikání rostl, a nebýt covidové pandemie, jistě by tomu tak bylo i nadále. Během roku 2020 a v prvních několika měsících roku letošního muselo množství řemeslníků a živnostníků ukončit anebo alespoň pozastavit svoji činnost z důvodu přísných protipandemických opatření. Tak věřme, že se Covid-19 zastaví a podnikatelská činnost se naopak co nejdříve rozběhne.

Dříve než se kdokoliv z vás rozhodne podnikat, měl by si sám pro sebe ujasnit několik bodů:

  1. Je třeba si uvědomit, že na rozdíl od pozice zaměstnance si musí samostatně výdělečně činná osoba veškerou práci sehnat a zajistit sama; nikdo jí nezaplatí dovolenou ani takovou nemocenskou jako má zaměstnanec (chce-li pobírat nějaké nemocenské dávky, musí si na ně – podle výše svých příjmů -  ještě sama měsíčně platit určitou zálohu); sociální a zdravotní pojištění si hradí celé sama, kdežto za zaměstnance odvádí 2/3 zaměstnavatel; a navíc výdaje má jisté a příjmy nikoliv (zálohy se platí pravidelně, kdežto tržby mohou přijít jen čas od času).
  2. Seriózně se zamyslet nad tím, co vlastně umíte a co tedy můžete nabídnout ostatním a zpeněžit to.
  3. První kroky by měly směřovat k průzkumu trhu a zjistit, co na něm chybí – jaké služby či produkty. Podnikat v oborech, které rozjeli ostatní už před lety, nebude tak snadné. Stávající podnikatelé již mají svoji klientelu a vy jako začátečníci nebudete mít zpočátku důvěru zákazníků a k sobě je přitáhnete jen při vysoké kvalitě produkce či služeb a nižší ceně. A tak by bylo dobré najít na podnikatelském trhu skulinu, kterou byste právě vy mohli zaplnit.
  4. Dalším rozhodnutím – v rámci oboru, v němž jste se rozhodli podnikat – je forma podnikání, to znamená, zda budete OSVČ čili živnostník neboli fyzická osoba, anebo zda založíte s.r.o. a budete podnikat pod právnickou osobou.

Některé samostatně výdělečné osoby to mají poměrně snadné – stačí jim vědomosti, případně zkušenosti, počítač, mobil a kalkulačka a pracovní stůl. Nemají téměř žádné počáteční výdaje – investiční už vůbec ne, pouze nějaká režie. Takto pracují třeba účetní a daňoví, ale i jiní poradci, IT pracovníci, grafici, redaktoři a copywriteři, osoby věnující se doučování anebo třeba individuální výuce jazyků, překladatelé, virtuální asistentky či některé manuální profese – šití, pletení apod. a mnoho dalších profesí.

Náročnější začátek podnikání mají řemeslníci. Těm obvykle nestačí jen materiály, které uplatní při své práci, ale potřebují nástroje, přístroje, nářadí a mnoho dalších pracovních pomůcek.  A k tomu bude zapotřebí počáteční finanční vklad. Počáteční, takzvané zřizovací výdaje, vynaložené v souvislosti se založením živnosti v předchozím roce před zahájením podnikání, si mohou podnikatelé odečíst od daní z příjmu.

Snadné to nemají ani podnikatelé, kteří se zabývají obchodováním – nakoupí zboží ve velkém a přeprodávají je dál. Potřebují adekvátní sklady, vozidla, řidiče, což také vyžaduje počáteční investici.

Takže až se rozhodnete pro svůj pravý podnikatelský záměr, bude nutné na něj zajistit také finanční injekci.

Kde však vzít prostředky? Můžete vložit svoje vlastní, mladým mohou vypomoci rodiče či zbývají půjčky. A musíte věřit, že se Vám peníze v průběhu času vrátí a navíc vyděláte ještě tolik, že se dobře uživíte. A také pro to musíte mnoho vykonat.

Získat finanční prostředky – kromě již zmíněných - můžete i pomocí crowdfundingu – pokud se Vám podaří přesvědčit určité skupiny lidí o svém podnikatelském záměru a stanou se vašimi patrony, mohly by přispívat na Váš podnikatelský účet za určitou formu odměny. K tomu však je zapotřebí vyvinout určitou kampaň – zkuste to pomocí www.startovac.cz. Získat peníze k investování do vlastní firmy se můžete pokusit i na www.zonky.cz – opět bude záviset na Vás, zda dokážete tyto potencionální mini investory svým projektem zaujmout.

Autor: PROFEETO

Mohlo by se Vám líbit

Jarní detoxikace organismu

Jarní detoxikace organismu

Jaro je tady…Rašící pupeny a první rozkvetlé rostlinky, včetně jarního sluníčka, nám přinášejí dobrou náladu. Vzduch začíná vonět jinak, všude je slyšet zpě ...