nabídněte své služby zadejte poptávku
MENU

Nechat se očkovat proti covidu, či nikoliv?

Nechat se očkovat proti covidu, či nikoliv?
8. 7. 2021
Rozhodnout se, zda se nechat očkovat vakcínou proti Covidu-19, není – jak se zdá – zrovna snadné. V médiích se neustále objevují nové informace, které občanům v rozhodování příliš nepomáhají.

Jedni očkování chválí, druzí zavrhují, a to jak laická, tak i odborná veřejnost. Jeden den se dozvíte, že určitá vakcína byla institucí EMA (Evropská agentura pro léčivé přípravky) schválena coby vhodná a bezpečná, druhý den přinesou zprávy informace o závažných následcích očkování toutéž vakcínou, a to mnohdy horších než při prodělání samotného onemocnění.

A tak lidé, kteří byli očkování první dávkou, mají nyní obavy z dávky druhé a zvažují, zda ji vůbec mají podstoupit. Kromě toho jsou také zmateni z neustále se měnících informací o tom, kdy má druhé očkování vlastně proběhnout. Nejprve to mělo být za 14 – 21 dní, pak najednou byly termíny prodlouženy a poslední zprávy jsou takové, že je možné provést očkování druhou dávkou i dříve. Tak jaká je pravda? Zřejmě taková, že se pokyny operativně mění podle toho, jakým množstvím vakcín naše zdravotnictví právě disponuje. Stejné je to i s osobami, které onemocnění prodělaly – nejprve bylo řečeno, že očkovat se mají nechat nejdříve za 90 dní od nemoci, nyní je možné tuto dobu i zkrátit. Jak se však s tím vším má občan, který je v této věci naprostý laik, vypořádat?

Zmíněné očkování je prozatím pro každého občana České republiky bezplatné a nepovinné. Avšak i to se může změnit. Aktuálně v zemi probíhá rozvolňování restrikcí, ovšem panují obavy před šířením mutace delta /Indie/ i lambda /Peru/. Pandemie tedy není zatím zcela zažehnána. I nadále bude záležet na každém z nás, jak se k situaci postavíme. Obyvatelstvo se opět – jako v každé zásadní situaci – rozdělilo na dva tábory: jedni jsou pro očkování, druzí proti.

K odpůrcům patří zejména osoby, které Covid-19 prodělaly – domnívají se, že získaly dostatečné množství protilátek. Pravdou však je, že nemoc může udeřit opakovaně. I když o ní prozatím moc nevíme, celosvětové zkušenosti za uplynulý rok a půl hovoří v tomto směru jasně.

O tom, jak jednotlivé vakcíny v organismu fungují, bylo již napsáno mnoho, proto se touto otázkou zabývat nebudeme. Jisté je, že vakcinace jistým způsobem zmobilizuje imunitní systém a ten pak dokáže virus včas rozpoznat a spustí obranné mechanismy. Jak dlouho však imunita organismu po vakcinaci potrvá, to ukáže až čas.

Starší generace byly vždy očkovány proti všemu možnému (i třeba proti svému přesvědčení) povinně a bylo to nejspíš správné – spousta závažných onemocnění se u nás podařila vymýtit. O vedlejších účincích se nehovořilo, a proto se nikdo očkování nebál a bral je jako samozřejmost. Informace jsou pro populaci důležité, jenomže když je jich mnoho a ještě si v mnohém protiřečí, člověk se v tom všem ztrácí a stává se velice nedůvěřivým. Takže se nedivme, že se lidé očkování proti covidu obávají.

Co z toho, co se dnes a denně dozvídáme, jsou dezinformace, musí zřejmě posoudit každý sám a podle toho se rozhodnout. Jisté je, že koronavirus není radno podceňovat. A o jeho dopadech na populaci, eventuálně o nežádoucích vedlejších účincích vakcín, se dozvíme teprve z vlastních zkušeností. Koronavirová pandemie je pro celý svět nová a k závěrečným informacím o tomto onemocnění přispěje určitou měrou zřejmě každý z nás.

Autor: PROFEETO

Mohlo by se Vám líbit

Jarní detoxikace organismu

Jarní detoxikace organismu

Jaro je tady…Rašící pupeny a první rozkvetlé rostlinky, včetně jarního sluníčka, nám přinášejí dobrou náladu. Vzduch začíná vonět jinak, všude je slyšet zpě ...