nabídněte své služby zadejte poptávku
MENU

Máte vysoký krevní tlak neboli hypertenzi?

Máte vysoký krevní tlak neboli hypertenzi?
7. 2. 2021

Přirozenou odpovědí organismu na přílišnou fyzickou i psychickou zátěž může být vzestup krevního tlaku - tlaku, jenž vyvíjí kolující krev na stěny našich tepen. Když člověk setrvá v klidovém stavu, tlak se vrátí na svoji obvyklou hodnotu. Ta je u každého jiná, což je dáno mnoha faktory: tělesnou konstitucí, věkem, způsobem výživy, druhem zaměstnání, střídajícími se emocemi. Hodnotu krevního tlaku může dokonce ovlivnit venkovní teplota, liší se ve dne a v noci.

Jestliže se krevní tlak po námaze nepřestane vracet na potřebnou hodnotu opakovaně, je namístě navštívit lékaře. Dlouhodobě zvýšený tlak příliš zatěžuje srdce i tepny, čímž se zvyšuje pravděpodobnost nedokrvení srdeční svaloviny nebo mozku; pak může dojít k infarktu nebo mrtvici. Přijde-li však pacient k odborníkovi včas, dá se tlak velice dobře usměrnit pomocí medikace, změnou stravy a dosavadního způsobu života, případně využitím podpůrných výživových doplňků, jako jsou bylinné produkty.

Ještě se krátce vraťme ke změně způsobu životního stylu. Velká část populace (a to ve světovém měřítku) žije dnes velmi nezdravě. Sedavý způsob života a následná obezita, kouření, alkohol a další návykové látky, fast food stravování s množstvím přepálených a skrytých tuků a také cukru. Přitom by v mnoha případech stačilo zařadit do svého každodenního programu pohyb a zlepšit stravování, a tak vysokému tlaku předcházet! Místo večerního sledování televize či soustavného napojení na sociální sítě by bylo lepší připravit si s sebou do práce nebo do školy krabičku se zeleninovým salátem s olivovým olejem a citronem, bagetu s tuňákem, anebo třeba i řízek. Ale smažený doma na čerstvém oleji. A ještě Vás to vyjde levněji než – většinou sice chutné – avšak velmi nezdravé hamburgery a podobná jídla.

Jednou z hlavních příčin vyššího tlaku je spěch a stres; ty jsou v dnešní hektické době na denním pořádku téměř každého člověka a mohou vyústit až v úzkost a depresi. Pokuste se tedy vyvarovat všech negativních emocí – při nich se vylučuje do krve adrenalin, který ke zvyšování tlaku přispívá. Případně se můžete obrátit na naše odborníky přes psychické zdraví.

Hypertenzí trpí také ženy v těhotenství, starší osoby – jejich tepenné stěny ztrácí pružnost a kornatí. A v dnešní době – bohužel – se začíná objevovat zvýšený krevní tlak u dětí. Velkou měrou k tomu přispívá to, co u dospělých – absence pohybu a nevhodný způsob stravování.

Někteří jedinci mají k hypertenzi genetickou dispozici.

Jak se tlak měří a jaká je jeho normální hodnota?

Za normální hodnoty je považován tlak cca 110/70 mm Hg u dětí a 120/80 mm Hg u dospělých (měřen je v milimetrech rtuťového sloupce).

Z jakého důvodu jsou ale při měření uváděny dvě hodnoty? Měřidlo označuje dvě srdeční fáze: pumpování (systola) a odpočinek (diastola). Tyto fáze se pravidelně střídají – srdce nejprve stáhne levou srdeční komoru a napumpuje krev do oběhu; v tomto okamžiku se měří systolický tlak, který udává první, vyšší hodnotu. Pak srdce odpočívá (uvolnění komor mezi dvěma stahy) a naměří se druhá, nižší hodnota.

Vhodná strava a podpůrné prostředky

Základem pro zdravé cévy a správnou srdeční činnost jsou vitamíny B6 a C, hořčík, vápník a draslík, přírodní salicyláty, omega – 3 mastné nenasycené kyseliny, allin pro rozšiřování krevních cév (zde Vám může posloužit česnek, a to buď v syrovém stavu, anebo v tabletách), vhodné jsou také aminokyseliny argininataurin. Většinu těchto látek může organismu poskytnout zelenina, a proto by měla být základem našeho jídelníčku a prevencí hypertenze. Preventivně působí také omezení sodíku (méně solit), vyhnout se uzeninám a glutamátu sodnému.

Autor: PROFEETO

Mohlo by se Vám líbit

Jarní detoxikace organismu

Jarní detoxikace organismu

Jaro je tady…Rašící pupeny a první rozkvetlé rostlinky, včetně jarního sluníčka, nám přinášejí dobrou náladu. Vzduch začíná vonět jinak, všude je slyšet zpě ...