nabídněte své služby zadejte poptávku
MENU

Kompenzační bonus pro OSVČ 2021

Kompenzační bonus pro OSVČ 2021
16. 3. 2021
Protože pandemie koronaviru neustupuje - ba naopak v naší zemi momentálně přibývá nejvíce nakažených osob v EU - jsou vládní restrikce k omezení šíření viru a onemocnění Covid-19 stále přísnější. Je tak zasažena celá ekonomika země, avšak nejvíce na nepříznivou situaci doplácejí drobní podnikatelé.

Stát se jim snaží vyjít vstříc a těm, kterých se restrikce týkají přímo (uzavření podniku z nařízení vlády, přerušení služeb, pokles poptávky po zboží a službách), vyplácí kompenzační bonusy. V roce 2020 to bylo 500 Kč denně, s podmínkou, že vládní opatření měla přímý ekonomický dopad na jejich podnikání. Pro rok 2021, s účinností od února, mohou postižení živnostníci žádat o kompenzační bonus ve výši 1.000,- Kč za den, avšak jen za určitých podmínek. Bonus totiž není pro každého. Týká se jen těch osob samostatně výdělečně činných, kterým se v letošním roce snížily tržby o více než 50 % oproti rozhodnému sledovanému období před pandemií a jsou schopni tento fakt prokázat.

Letošní kompenzační bonus není vázán na nouzový stav. OSVČ mohou žádat prozatím o kompenzaci za únor a březen 2021. Směrodatná bude tržba vždy za předcházející měsíc, což konkrétně znamená: žádá-li OSVČ o KOBO za únor 2021, posuzuje se tržba za leden 2021. Ta se porovnává s tržbami na listopad 2018, prosinec 2018 a leden 2019 (resp. s tržbami za listopad 2019, prosinec 2019 a leden 2020, lze si zvolit). Jestliže je propad příjmů za leden 2021 větší než 50 % v porovnání s průměrným příjmem za uvedené tři měsíce, pak má živnostník na bonus nárok.

O kompenzaci mohou podnikatelé žádat vyplněním formuláře, který najdou na stránkách Ministerstva financí. Žádost lze zaslat e-mailem, datovou schránkou, poštou či osobně na podatelně.

Zákon myslí i na pracovníky na dohodu o provedení práce či dohodu o pracovní činnosti. Těm je určen kompenzační bonus ve výši 500 Kč, avšak za předpokladu, že byla odvedena záloha na daň z příjmů a příslušné zálohy na zdravotní a sociální pojištění.

Částka 500 Kč se vztahuje i na podnikatele, kteří měli nařízenou karanténu či izolaci.

Nejste-li si jistí, zda se kompenzační bonus týká i vás, obraťte se s důvěrou na naše odborníky.

Autor: PROFEETO

Mohlo by se Vám líbit

Jarní detoxikace organismu

Jarní detoxikace organismu

Jaro je tady…Rašící pupeny a první rozkvetlé rostlinky, včetně jarního sluníčka, nám přinášejí dobrou náladu. Vzduch začíná vonět jinak, všude je slyšet zpě ...