nabídněte své služby zadejte poptávku
MENU

Jsou, či nejsou zubaři?

Jsou, či nejsou zubaři?
2. 12. 2020

Dřív se říkalo, že najít dobrého zubaře je těžké. Dnes není jednoduché sehnat jakéhokoliv stomatologa. A když už vás objedná, tak až za několik měsíců. Jejich nedostatek je dlouhotrvajícím problémem v celé republice a zlepšení se prý nedá očekávat. Jak je to možné?

Silné generace zubních lékařů stárnou a odcházejí na zasloužený odpočinek a těch mladších není mnoho – tedy alespoň ne tam, kde očekáváte ošetření na pojišťovnu.

Zde se ale nabízí otázka, proč tomu tak je? Cožpak o studium stomatologie není dostatečný zájem? Částečně si můžeme odpovědět sami: snad i je, ale kapacita jednotlivých fakult prý není dostatečná. A za vším vězí nedostatek peněz.

A tak si část stomatologických absolventů zakládá soukromé praxe, a tam je léčba – kromě té preventivní – pro většinu české populace příliš drahá. Divit se tomu nemůžeme – moderní technologie jsou finančně velice nákladné, stále zdražují i materiály a zřídit novou zubní praxi stojí miliony.

Druhá část nahradí ty zubaře, kteří odcházejí do důchodu, a někteří zubní lékaři též odchází na kliniky v zahraničí.

A tak mnozí občané k zubaři nechodí vůbec a dostaví se na pohotovost, až když je zle.

Jak se tedy k zubaři dostat?

Na webu České stomatologické komory naleznete seznam stomatologických klinik a praxí, které pacienty přijímají, včetně seznamu pohotovostí. Vyhledávat můžete podle svého regionu. A když tam neuspějete, budete muset vyrazit do regionu jiného. Ovšem včas a preventivně. Když už zuby bolí, nemá obvykle člověk přílišnou chuť cestovat.

S hledáním zubaře by Vám mohla pomoci i Vaše zdravotní pojišťovna; můžete od ní získat seznam stomatologů, kteří mají ještě volnou kapacitu a pacienty přijímají. 

Poslední dotaz je spíš pro stomatologickou komoru: Kdy se situace zlepší a zda vůbec?

Autor: PROFEETO

Mohlo by se Vám líbit

Jarní detoxikace organismu

Jarní detoxikace organismu

Jaro je tady…Rašící pupeny a první rozkvetlé rostlinky, včetně jarního sluníčka, nám přinášejí dobrou náladu. Vzduch začíná vonět jinak, všude je slyšet zpě ...