nabídněte své služby zadejte poptávku
MENU

Jak získat prostředky na bydlení?

Jak získat prostředky na bydlení?
30. 4. 2021
Pořídit si nové bydlení, případně modernizovat či rekonstruovat to stávající, bývá finančně velmi náročná záležitost. Ne každý má však dostatek svých vlastních prostředků, aby si mohl koupit dům anebo byt. Avšak pro život rodiny a řádnou výchovu dětí je střecha nad hlavou tím nejzákladnějším prvkem.

Převážná část rodin i jednotlivců volí financování svého bydlení pomocí úvěrů. Jednou možností je pronájem bytu či domku. Je to samozřejmě také řešení, ovšem je zapotřebí dobře počítat. To, co zaplatíte měsíčně na nájmu, v mnoha případech překračuje výši měsíční úvěrové splátky. Z tohoto pohledu je nájemní bydlení vhodné tam, kde není možné dosáhnout žádné půjčky.

Lidé si půjčují jak u bank, tak i u nebankovních peněžních ústavů. Pomoci v rozhodování jim při tom mohou finanční poradci.

Půjčky od banky

V bance můžete na bydlení získat účelovou či neúčelovou hypotéku anebo spotřební úvěr.

  • Hypotéka účelová - s její pomocí lze z velké části zajistit financování stavby, koupi bytu, pozemku anebo rodinného domu. Objem zapůjčených peněz bývá vyšší, a to při poměrně nízkém úroku a při délce splácení až do 35 let. Banka však potřebuje doložit příjmy všech účastníků transakce, aby si ověřila, zda bude dlužník schopen splácet, a také potvrzení o jejich bezdlužnosti. V případě vyšší hypotéky bude požadovat zajištění návratnosti pohledávky, což znamená, že si vymíní zástavní právo k nemovitosti. A to buď k té nově pořizované, anebo je možné k zástavě nabídnout nemovitost jinou (majitelem může být i jiná osoba).
  • Hypotéka neúčelová - u tohoto druhu hypotéky jsou sice vyšší úroky, ale banku zpravidla už nezajímá, jak s finančními prostředky naložíte a na co jste je při pořizování bydlení konkrétně využili. Není třeba vykazovat faktury ani Vám banka nebude kontrolovat jednotlivé hotové části stavby při rekonstrukci. Neúčelová hypotéka má však nižší limity, obecně lze říci, že je poskytována cca do 2 milionů Kč.
  • Spotřebitelský úvěr - půjčka je rovněž neúčelová, po celou dobu splácení hradíte stejně vysoké úroky. Ty jsou však výrazně vyšší než u předchozích úvěrů a na splácení je stanovena kratší doba.

Příště se zaměříme na to, za jakých podmínek poskytují půjčky na bydlení nebankovní společnosti.

Autor: PROFEETO

Mohlo by se Vám líbit

Jarní detoxikace organismu

Jarní detoxikace organismu

Jaro je tady…Rašící pupeny a první rozkvetlé rostlinky, včetně jarního sluníčka, nám přinášejí dobrou náladu. Vzduch začíná vonět jinak, všude je slyšet zpě ...