nabídněte své služby zadejte poptávku
MENU

Jak to bude v roce 2022 s hypotékami?

Jak to bude v roce 2022 s hypotékami?
20. 1. 2022
V posledních dvou „covidových“ letech nebylo, a také v letech následujících nebude snadné pořídit si vlastní bydlení. Jednak nemovitosti významně zdražily, jednak se mění podmínky u hypoték, ovšem v neprospěch žadatelů. Proto se očekává velký propad trhu s nemovitostmi, a to od dubna 2022, neboť tehdy dojde k výraznému zpřísnění pravidel pro poskytování hypotečních úvěrů.

Kromě toho se kvůli vysoké inflaci lidem, kteří by si rádi našetřili své vlastní finanční prostředky, navíc znehodnocují úspory. Takže nikdo neví, co si za své uspořené prostředky vlastně dokáže koupit.

Budou se měnit jak podmínky pro pořízení hypotéky, tak dojde k výraznému navýšení úroků, a to o několik procent. Vyšší úroky se budou týkat nových žadatelů i stávajících klientů. Prozatím se nedotknou dlužníků s fixovanou úrokovou sazbou.

Pravidla pro poskytnutí hypotečního úvěru budou zřejmě různá pro dvě skupiny žadatelů – pro ty do 36 let (mírnější úvěrové podmínky) a pro osoby nad 36 let.

Ukazatelem budoucího vývoje hypotečních sazeb je, mimo jiné, i základní úroková sazba České národní banky, kterou ČNB koncem září 2021 razantně zvýšila o 0,75 procentního bodu na 1,5 procenta. Na to ihned reagovaly největší hypoteční banky a jejich nabídkové sazby se přehouply přes 3% hranici. V listopadu ČNB znovu překvapila, a to nečekaným navýšením základní úrokové sazby o dalších 1,25 procentního bodu na 2,75 procenta. Jedná se o třetí největší změnu v historii.

A porostou sazby dál? Předpoklad je takový, jak již uvádíme na začátku článku – zvýšení na 4 – 5 % je vysoce pravděpodobné. Při pětileté fixaci by mohly být úroky na 3,5 %.

Ze všech uvedených informací nám vychází jednoduchá rovnice: vyšší úroková sazba →vyšší cena hypotéky →vyšší měsíční splátky + rostoucí cena nemovitostí = nedostupnost vlastního bydlení pro značnou část populace. Je tedy pravděpodobné, že se sníží zájem o hypotéky a místo pořizování vlastních nemovitostí zesílí tlak na nájemní bydlení.

Nejvíce budou zvýšením úroků zasaženi klienti, jimž v první polovině roku 2022 bude končit pětiletá fixace úrokové sazby. V roce 2017 si tyto osoby sjednaly hypoteční úvěr s úrokem kolem 2 %. Je skoro jisté, že v letošním roce jim bude stanoven úrok 4 až 5 %. A to může klientovi, respektive klientům, způsobit nemalé potíže.

Příklad: klient, který si vzal v roce 2017 hypotéku 2,5 mil. Kč s úrokem kolem 2 %, splácí cca 9500 Kč měsíčně. Nárůst úrokové sazby zvýší měsíční splátku asi o třetinu, tj. nyní bude splácet přibližně o 3000 Kč více. Což znamená, že v následujících pěti letech uhradí klient téměř o 200 tisíc korun více než v uplynulých letech.

Aktuálně jsou v úrokových sazbách hypoték velké rozdíly. Nejenže jednotlivé banky mají různé nabídky produktů, ale také fixaci a slevy za doplňkové služby.

Předpokládá se rovněž, že mnoho lidí bude mít problém, bude-li řešit v roce 2022 refinancování. Klienti většinou mají úrokové sazby kolem 2 – 2,5 %. Dojde-li na zvýšení kolem 5 %, s největší pravděpodobností mnoho lidí po refinancování nebude schopno hradit navýšené měsíční splátky. Pak nezbude nic jiného, než se nemovitosti zbavit a popřípadě koupit menší. Pro ostatní to bude přinejmenším citelný zásah do rozpočtu.

A závěrem ještě informace pro ty, kteří se chtějí vysokým úrokovým sazbám vyhnout – na konci každého fixačního období je možné hypoteční úvěr doplatit. Je však nutné o tom banku včas informovat. Některé banky umožňují svým klientům doplatit hypotéku ještě před uplynutím fixace, avšak zde je třeba počítat s poplatky za mimořádnou úhradu.

K výpočtu hypotečního úvěru můžete vyzkoušet www.hyponamiru.cz. Nebudete-li si ani tak vědět rady, využijte služeb odborníků.

Autor: PROFEETO

Mohlo by se Vám líbit

Jarní detoxikace organismu

Jarní detoxikace organismu

Jaro je tady…Rašící pupeny a první rozkvetlé rostlinky, včetně jarního sluníčka, nám přinášejí dobrou náladu. Vzduch začíná vonět jinak, všude je slyšet zpě ...