nabídněte své služby zadejte poptávku
MENU

Jak se chovat, aby nás zima zastihla připravené

Jak se chovat, aby nás zima zastihla připravené
24. 11. 2021
Podle počasí vypadá letošní listopad spíš jako začátek podzimu. Díky celoroční vláze stromy posílily a držely si listy až do poslední možné chvíle. A nebýt nedávného silného vichru, tak by zřejmě ani teď listí neopadalo. I teploty byly doposud mírné.

A tak na zahrádkách ještě pracujeme naplno; po sklizni uklízíme, ryjeme, hrabeme. A ani na česnek, který je zapotřebí v těchto dnech nasázet, nezapomínáme. Nicméně, je třetí dekáda listopadu, a pomalu se blíží adventní čas. A i když letos Martin na bílém koni nepřijel, můžeme zanedlouho očekávat první sněhovou nadílku i v našich končinách. A s ní výrazné ochlazení.

Pozdní podzim a zima jsou obdobími, kdy náš organismus je poněkud oslabený, a tudíž náchylnější k nemocem. Protože sluníčko se už objevuje spoře, anebo my se venku zdržujeme jen krátce, najednou nám chybí dostatek vitamínu D, který s naším imunitním systémem úzce souvisí. Také čerstvého ovoce a zeleniny začínáme konzumovat méně, střídáme pobyt ve vytopené místnosti s chladným, a většinou zplodinami kontaminovaným venkovním vzduchem, a tak není divu, že naše imunita začíná trošku pokulhávat. A pak už je jen krůček k tomu, aby nás přepadla nálož virů, které jsou všude kolem nás. Poznámka: není řeč o Covidu - ten totiž, jak se podle téměř dvouletých zkušeností zdá, napadá skoro každého; jen se u jedinců s dokonalou imunitou projevuje mírnějším průběhem.

Jak se podzimním virózám ubránit?

Rozhodně je zapotřebí tělu – kromě vyvážené stravy - dodávat dostatečné množství vitamínů, minerálů a stopových prvků. Nejlépe jsou na tom drobní pěstitelé, kteří si svou úrodu uloží do sklípků a průběžně ji konzumují. Vždyť čerstvé ovoce a zelenina jsou nedocenitelným zdrojem právě uvedených látek. Jen nezapomínejme na to, že při konzumaci zeleniny je nutné používat i tuk (nejlépe olej olivový, rakytníkový, konopný, ostropestřcový, dýňový a další), neboť některé vitamíny jsou rozpustné pouze v něm – jedná se o vitamíny lipofilní. Konkrétně jde o vitamíny A – retinol, a provitamín Beta karoten; vitamín D – karciferol; E - tokoferol a vitamín K. Jinými slovy, když se uvedené vitamíny z potravy neuvolní pomocí tuku, nemohou být vašemu tělu ku prospěchu a v nedotčeném stavu je opustí. Vitamíny, rozpustné ve vodě, nazýváme hydrofilní.

Ostatní obyvatelstvo, závislé na ovoci a zelenině z obchodu, to nemá tak snadné. Jednak se podzimní ceny, oproti těm letním, vyšplhaly poměrně vysoko, a za druhé – kupované ovoce je stejně plné postřiků; ne-li těch proti škůdcům, pak tedy alespoň vosky proti vysychání. Je poměrně častým jevem, že chemicky ošetřená krásná velká a na pohled lesklá jablka jsou stejně uvnitř shnilá. A tohle všechno jíst…?

A tak je potřeba přísun nutričních látek a vitamínů doplňovat z našich místních zdrojů:

Zelí – čerstvé a kysané, kapusta, kořenová zelenina, červená řepa, dýně, ořechy, luštěniny, hroznové víno – to všechno vám přinese tolik potřebné živiny. Takže, budete-li je průběžně doplňovat, pak je pravděpodobné, že různým kapénkovým nákazám buď zcela odoláte, anebo jejich příznaky budou jen mírné. Téměř všechny uvedené plodiny lze konzumovat jak v syrovém stavu, tak i tepelně zpracované.

Jak se tedy na podzim a v zimě stravovat?

V chladných dnech je lepší jíst potraviny, které nás zahřejí. Zatímco v létě jsme dávali přednost různým zeleninovým a ovocným salátům, v zimním období je vhodnější teplá strava – vydatné zahuštěné zeleninové a luštěninové polévky, masové vývary, kaše, dostatek vařeného, dušeného či pečeného masa, teplé přílohy. Chleba se šunkou a sýrem si nechme raději jen na svačinu, anebo zase až na jaro. Jako oběd v zimě není tato krmě nejvhodnější. Teplý oběd či večeři můžeme samozřejmě doplnit jakýmkoliv salátem. Také na studené mléko s lupínky ke snídani raději v zimě zapomeňte, a obnovte je zase až s přicházejícím jarem.

To, co se v poslední době hojně doporučuje, je kvašená zelenina - pickles. Tu si můžeme buď zakoupit, anebo sami vyrobit doma. Není to tak složité. A tím nemyslíme jen kysané zelí. Znáte okurky rychlokvašky? Tak stejným způsobem a poměrně rychle si můžete připravit i další zeleninu. Základní proces, který přitom probíhá, je mléčné kvašení. Kvašená zelenina není jenom pochoutka a příloha k hlavnímu teplému jídlu, je to studnice zdraví. Zde na ni najdete recepty.

Také oblékání není zanedbatelné…

Už s nadcházejícím podzimem si začínáme oblékat další vrstvy, chráníme se hlavně proti větru a dešti, které podzimní sychravé počasí zhusta přináší. Ten, kdo však hned v říjnu oblékne kožíšek, anebo tlustou prošívanou bundu, nečiní úplně dobře. Tělo bude choulostivější, a až přijde ještě chladnější počasí s pořádnými mrazy – co přidáte potom? Jednotlivé vrstvy teplejšího oblečení zkrátka přidávejte postupně. A v předjaří je zase postupně odkládejte.

Důležitá je kvalitní a teplá obuv, neboť prochlazení od nohou s sebou přináší mnoho nepříjemností, zejména v oblasti močových cest.

Při práci na zahradě se neoblékejte příliš, abyste se zbytečně nepotili. Jen se chraňte proti větru pokrývkou hlavy a lehkou šálou.

A nikdo z nás by neměl v žádném případě zapomenout na pravidelný pohyb, i když se nám v zimě příliš hýbat nechce – i pohyb totiž vede ke zdravému organismu.

Máte-li pocit, že jste něco udělali špatně, a nějaká nemoc z nachlazení už na vás „leze“, zkuste posílit tělo některým z potravinových doplňků – v lékárně už vám poradí. Je jich celá řada a některé dokonce i skutečně pomáhají.

A závěrem přece jenom jeden recept pro zdraví:

Kvašené papriky, plněné kysaným zelím

Paprikové lusky umyjeme a zbavíme stopek a jádřinců. Takto připravené lusky napěchujeme do kameninové nebo skleněné nádoby. Zalijeme solným lákem, který jsme připravili z 1 litru vody a 80 gramů soli (papriky musí být zcela ponořeny; není-li tomu tak, musíme udělat víc nálevu). Necháme kvasit asi 14 dní při pokojové teplotě (20 – 25 oC). Poté zkvašené papriky vyjmeme, opláchneme a hodně naplníme kysaným zelím. Vykvašeného nálevu se nezbavujeme – vrátíme do něj plněné papriky, uchováváme je v ledničce a každý den si aspoň jednu sníme.

Autor: PROFEETO

Mohlo by se Vám líbit

Jarní detoxikace organismu

Jarní detoxikace organismu

Jaro je tady…Rašící pupeny a první rozkvetlé rostlinky, včetně jarního sluníčka, nám přinášejí dobrou náladu. Vzduch začíná vonět jinak, všude je slyšet zpě ...