nabídněte své služby zadejte poptávku
MENU

Dřevostavby

Dřevostavby
9. 12. 2021
Chcete rychle a poměrně levně bydlet? Začněte přemýšlet o dřevostavbě. Splňuje parametry plnohodnotného rodinného domu, je ekologická a energeticky úsporná. Použité materiály a stavebnicová technologie zaručují výstavbu těchto rodinných domů na klíč velice rychle a při enormně nízkých nákladech.

Dřevostavby vznikají za přísného dodržování stavebních norem, které zaručují vysokou odolnost vůči povětrnostním vlivům a jejich dlouhou životnost.

Stavební společnosti zpravidla garantují tepelnou pohodu jak v zimě, tak i v průběhu letních měsíců. Díky vynikajícím izolačním vlastnostem uspoříte poměrně vysokou částku na energiích. A díky modernímu designu se budete v dřevostavbě cítit velmi komfortně. Další výhodou je celoroční možnost výstavby a samotná stavba trvá jen pár týdnů!

Možná, že máte o bydlení v dřevostavbě doposud mylné představy a domníváte se, že v dřevěné budově nelze trvale žít, že je určena pouze k rekreačním účelům. Oproti jiným zemím, podle obecných statistik, se u nás skutečně dřevěných domů staví prozatím méně než 1 %, kdežto v Německu a Rakousku je to mezi 10 - 15 %, v USA cca 60 % a v Kanadě je podíl dřevostaveb až 70 %. Vzpomeňte také na země v severní části Evropy. A jaké kruté a dlouhé zimy tam panují!

Nedůvěra ve stavby ze dřeva souvisí pravděpodobně s tradicí víkendového chatařství. Avšak od té byste se měli při hodnocení staveb ze dřeva co nejrychleji odpoutat. Celosvětové dlouholeté zkušenosti ze světa ukazují, že neexistuje žádný druh stavby, který by nešel výhodně, a přitom kvalitně realizovat ze dřeva; kromě rodinných domů se z něj staví administrativní budovy, komerční centra, sportovní haly apod. Nové, certifikované materiály, pokročilé technologie, systémy vytápění, vzhled i provedení posunuly dřevostavby zcela jiným směrem, než bývaly rekreační objekty. Současné stavební technologie jsou totiž tak sofistikované, že vám zaručí – kromě již zmíněné ceny a rychlosti výstavby – stylový a moderní vzhled domu, energetické úspory, ekologický styl života.

Stavební společnosti nabízejí katalogy typizovaných dřevostaveb, z nichž si můžete vybrat podle svých možností a představ dřevostavbu „na klíč“, anebo pro vás mohou vyrobit dřevěný rodinný dům na zakázku, tzv. „na míru“. A vypadat může jako výstavní vila nebo třeba jako roubenka. Vše bude záležet jen na vaší volbě. Mnoho stavitelů totiž nabízí jak bungalovy, tak i klasické a moderní domy, anebo i mobilhouse, modulové stavby a skeletové dřevěné konstrukce. 

Jaká je životnost dřevostavby?

Protože splňují normové požadavky na stabilitu, pevnost a životnost, přetrvávají dřevostavby až staletí. Hodně ovšem záleží i na péči, kterou jim budete po dobu jejich existence věnovat. Nesmíte zapomínat, že o to, co má dobře a dlouho sloužit, je zapotřebí se průběžně starat. Z hlediska životnosti jsou dřevostavby srovnatelné s budovami z jiných materiálů.

A možnost požáru?

Technická norma praví, že dřevěné konstrukce jsou požáru odolné. Zní to nepravděpodobně, ale je to tak. Při požáru vzniká na nosných prvcích zuhelnatělá povrchová vrstva, která brání přístupu kyslíku, a tudíž dalšímu hoření. Při požáru je pro obyvatele nejnebezpečnější vzplanutí zařízení a vybavení interiéru – nábytek, textil, spotřebiče. Zkrátka jako u ostatních rodinných domů. Dá se říci, že moderní dřevěné konstrukce jsou vůči požáru velmi odolné, protože dřevo hoří předvídatelným způsobem. Poznámka: v USA jsou ocelové skelety některých budov chráněny z těchto důvodů dřevěným obložením.

Může dřevostavba podlehnout houbám nebo červotoči?

Nesprávně provedená dřevostavba určitě ano. Avšak vyberete-li si renomovaného stavebního podnikatele, jehož prioritou je dokonale zvládnutý konstrukční detail, znalost principů konstrukční ochrany dřeva a technologická kázeň při realizaci, nemělo by k těmto problémům dojít. Obzvláště budete-li se v průběhu času o dřevostavbu správně starat. Je zkrátka nutné zabránit pronikání vlhkosti do dřevěné konstrukce a ochránit konstrukční prvky před prouděním vzduchu. Vždyť i zděné budovy musíte udržovat a průběžně opravovat.

Základním předpokladem jsou tedy kvalitní znalosti a zkušenosti architekta i realizační firmy, a vaše následná péče o dům.

Jaké mají dřevostavby tepelně–izolační vlastnosti? Nejsou horší než ve zděných stavbách?

Většina dřevoprojektů má podstatně lepší tepelně-izolační vlastnosti než stavby zděné. Vyplývá to z principu konstrukce – dřevěný rám je vyplněný kontaktní izolací.

Lehké dřevo hůř akumuluje teplo, což je v případě dřevostavby výhodou. Okamžitě se totiž začne ohřívat vzduch v místnosti, a proto teplo cítíte ihned. Ve zděné stavbě se teplo nejprve akumuluje do zdiva, a teprve ze stěn sálá do prostoru.

Pokud byste však chtěli teplo akumulovat i v dřevostavbě – je to možné. Do konstrukce se prostě vloží zděné nebo betonové části.

Dřevostavba a životní prostředí

Někdo by mohl mít námitky, že používání dřeva na výstavbu rodinných domů poškozuje životní prostředí. Naopak – dřevo je obnovitelná surovina a údajně jsou roční přírůstky dřeva v našich lesích stále ještě o ¼ vyšší, než je plánovaná těžba. Z hlediska stavitelů je dřeva dostatek, avšak o jeho odbyt je na domácím trhu malý zájem.

Dobře postavená dřevostavba vám ušetří značné výdaje za energie, což by při jejich stále stoupajících cenách mělo zajímat každého řádného hospodáře. Závěrem by se tedy dalo říci, že dům na bázi dřeva vám přinese komfortní zdravé bydlení za celkově nižších provozních nákladů a pro společnost je ekologickým přínosem.

Co všechno obvykle společnost v rámci základní ceny dodává?

Základovou desku s izolací proti radonu, obvodové stěny s izolací, střešní krytinu, elektroinstalace, laminátové podlahy, sanitární vybavení, tepelné čerpadlo, plastová okna s trojsklem, dveře, garážová vrata, elektrický bojler, v případě patrového domu i schodiště, přípojky pro spotřebiče, malířské práce. U jednotlivých stavebních firem se však mohou podmínky výstavby lišit, a proto si – dříve, než podepíšete smlouvu – dobře všechno prostudujte a se stavebním partnerem dohodněte. Vaší výhodou je to, že si můžete developerské společnosti prohlédnout na internetu a vybrat si tu, která bude nejlépe vyhovovat vaším požadavkům.

Jak dřevostavba probíhá?

Stavitel zpravidla prověří, zda je pozemek vhodný k vašemu záměru a také existenci inženýrských sítí. Nevyberete-li si z nabídky typových domů, vytvoří pro vás ve 3D vizualizaci rodinného domu podle vašich představ. Když nemáte vlastního projektanta, zajistí vypracování kompletní projektové dokumentace pro stavební řízení. To není potřebné u mobilhouse. Pomůže s vyřízením stavebního povolení nebo s ohlášením stavby na stavebním úřadě a také zajistí potřebná vyjádření od vodohospodářů, provozovatele sítí aj.

Většinou je možné se dohodnout, do jaké fáze budete chtít dům postavit. Potřebujete pouze hrubou stavbu domu? Jestliže jste zdatní kutilové, zajistíte si většinu řemeslníků sami a dostavíte si dům svépomocí, může vás nemovitost přijít mnohem levněji. Stavební společnost vám dodá základovou desku a základní, pevně svázanou, samonosnou skeletovou konstrukci.

Zajímá vás tzv. „holodům“, kde si celkový interiér dotvoříte sami? Anebo chcete stavbu „na klíč“, tzn. kompletní dodávku včetně základové desky? To všechno je možné si se stavební společností sjednat.

Pokud to stavební podmínky dovolují, stavební firmy v maximální míře využívají kromě dřeva další přírodní komponenty - minerální nebo konopné termoizolace, vnitřní hliněné omítky a další.

Autor: PROFEETO

Mohlo by se Vám líbit

Jarní detoxikace organismu

Jarní detoxikace organismu

Jaro je tady…Rašící pupeny a první rozkvetlé rostlinky, včetně jarního sluníčka, nám přinášejí dobrou náladu. Vzduch začíná vonět jinak, všude je slyšet zpě ...